Doma si môžete urobiť taliansky večer na slovenský spôsob. Upečte si domácu pizzu, ale bežné pizzové cesto nahraďte plackou z karfiolu. Na dve pizze budete potrebovať len niekoľko ingrediencií a všetko si môžete ľahko pripraviť aj doma.
Čo budete potrebovať:
– 1 karfiol,
– 1 vajce,
– 40 gramov parmezánu,
– 70 gramov mozzarelly,
– lyžičku soli,
– lyžičku oregana,
– cesnak,
– olivový olej,
– paradajkovú omáčku
– a suroviny na obloženie podľa vlastnej chuti.
Postup prípravy:
Karfiol rozlámte alebo rozkrájajte na malé ružičky, opláchnite a rozmixujte na jemnú drť. Tú dajte do misky a nechajte zmäknúť, buď v mikrovlnke, alebo v pare. Drvinu vysypte na utierku, a až trochu vychladne, vytlačte z nej čo najviac vody. Dajte si záležať, len tak sa cesto nerozpadne a pizza bude chrumkavá. K roztlačenému karfiolu nastrúhajte mozzarellu a parmezán, vylisujte strúčik cesnaku a pridajte vajcia a koreniny. Všetko premiešajte.
Hneď ako máte vypracované cesto, vytvorte z neho dve tenké placky (vysoké asi 8 milimetrov) a dajte na plech. Potrite ich kvapkou olivového oleja a pečte na 200 °C. Po desiatich minútach korpusy vytiahnite, potrite paradajkovou omáčkou a navrstvite suroviny podľa svojho gusta. Karfiolová pizza chutí výborné napríklad s mozzarellou, olivami a bazalkou. Nakoniec nechajte ešte na ďalších 10 minút zapiecť, aby sa syr rozpustil.